Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

"Πεντέλη. Ιστορία, Θρύλοι, Μυστήρια"


Με χαρά σας ανακοινώνω την νέα μου δουλειά:
"Πεντέλη. Ιστορία, Θρύλοι, Μυστήρια"

Δυόμιση δεκαετίες έρευνας· 470 σελίδες· 280 εικόνες & φωτογραφίες· 290 βιβλιογραφικές πηγές. Και τέλος, μια ρηξικέλευθη θεώρηση των φαινομένων της Πεντέλης. Ελπίζω να την χαρείτε, όσο και εγώ!




από το οπισθόφυλλο:
"Το όρος της Πεντέλης κατακτήθηκε από τους ανθρώπους πολύ νωρίς. Αιώνες πριν από τη γέννηση του Χριστού, οι κάτοικοι της Αττικής σκαρφάλωσαν στις κορυφές της Πεντέλης, ίδρυσαν βωμούς και ιερά σε ορεσίβιες θεότητες, δροσίστηκαν από τις πηγές της, αναπαύθηκαν στα βαθύσκια δάση και έπλεξαν παράξενους θρύλους εμπνευσμένους από το παιχνίδισμα του φωτός στις πυκνόφυτες ρεματιές της. Ύστερα έσκαψαν βαθιά στα σπλάχνα της για να εξάγουν το λευκό του μάρμαρο, πολύτιμο οικοδομικό υλικό για τα μνημεία του λαμπρού πολιτισμού τους.
Εποχές και συνήθειες άλλαξαν, όμως το φυσικό τοπίο της περιοχής συνέχισε να προσελκύει την ανθρώπινη προσοχή. Εγχώριοι, αλλά και ξένοι ταξιδευτές πεζοπόρησαν στα μονοπάτια του βουνού, διανυχτέρευσαν στα πλούσια μοναστήρια του, άναψαν δάδες για να εισέλθουν στις υπόγειες κρύπτες του.
Σήμερα η Πεντέλη, με επίκεντρο την «Σπηλιά του Νταβέλη», έχει πολλάκις διαφημιστεί ως ένας μυστηριακός τόπος όπου όλα μπορούν να συμβούν. Σύγχρονοι αστικοί μύθοι αλλά και αντικειμενικές μαρτυρίες μιλούν για ένα μέρος αμφιλεγόμενο, υπερβατικό, που ορίζεται από ένα εντελώς διαφορετικό οντολογικό καθεστώς. Η μελέτη που κρατάτε στα χέρια σας αποτελεί μια πρόσκληση-πρόκληση για ένα ταξίδι στην ιστορία, τους θρύλους και τα μυστήρια του Πεντελικού όρους. Το έδαφος της περιπλάνησής μας κάθε άλλο παρά ευκολοδιάβατο θα αποδειχτεί. Όμως, υπόσχομαι, πως η διαδρομή όσο και ο τελικός προορισμός, δεν θα αφήσουν απογοητευμένο ούτε τον πιο απαιτητικό αναζητητή."


videos:


αποκλειστική διάθεση από τις εκδόσεις "Άλλωστε": 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου